Een bijzonder Lerarencongres op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober!

Sinds 2012 organiseert de Onderwijscoöperatie dit congres van, voor en door de leraar. Zo’n 1.500 tot 2.000 leraren komen bij elkaar op ROC Midden Nederland in Amersfoort om hun kennis en kunde te delen in ruim 100 workshops, presentaties en lezingen. Wellicht ook voor jou of je team een mooie gelegenheid om naartoe te gaan in het kader van professionalisering? Het programma van het Lerarencongres is door een lerarenredactie samengesteld. Verder wordt op vrijdag het nieuwe, gekozen ‘lerarenparlement’ gepresenteerd en is op zaterdag de bekendmaking van de winnaars van de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2017.

Programma
Onder het motto ‘Vier de leraar’ biedt het programma voor elk wat wils. Een workshop Escape the classroom, Goochelen met aandacht of Ben jij al geflipt? Ook is voor deze lustrumeditie een aantal bijzondere sprekers uitgenodigd. Jelle Jolles houdt een lezing over wat iedere leraar moet weten over de lerende tiener: leren, presteren en inspireren. Justine Pardoen spreekt over de taak van het onderwijs als het gaat om digitale geletterdheid en mediawijsheid. En Marcel van Herpen gaat in op het opbouwen van een goede relatie met leerlingen om uitval en buitensluiten uit te sluiten. Naast dit inhoudelijke programma is er ook veel muziek, theater en inspiratie. Vorig jaar werd het Lerarencongres door de bezoekers beoordeeld met een 7,6. Vooral het ‘leren van elkaar’ werd bijzonder nuttig en inspirerend gevonden.

‘Lerarenparlement’
De eerste congresdag (6 oktober) wordt afgesloten met de presentatie van de Afvaardiging van de Deelnemersvergadering. Met de wet Beroep Leraar en Lerarenregister die per 1 augustus 2017 ingaat krijgen leraren meer zeggenschap over hun beroep en het nieuwe lerarenregister. Die zeggenschap krijgt ook op landelijk niveau gestalte via de Deelnemersvergadering. Hierin zitten alle leraren die in het (vrijwillige) register staan. Zij kiezen uit hun midden een vertegenwoordiging van 24 afgevaardigden die voor de hele groep aanspreekpunt is. De verkiezing voor dit eerste ‘lerarenparlement’ vindt in september plaats. De uitslag is op 25 september bekend.

Leraren van het Jaar 2017
Het Lerarencongres wordt op zaterdag 7 oktober afgesloten met de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar. De Onderwijscoöperatie organiseert deze verkiezing sinds 1999. De winnaars krijgen een jaar lang een podium om hun inspiratie en passie voor het beroep uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Ook daarna blijven de Leraren van het Jaar actief via de LerarenKamer in o.a. programma’s voor startende leraren.

Meer informatie en aanmelden
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Lerarencongres 2017 kan via Facebook en onderwijscoöperatie.nl. Leraren die bij dit tweedaagse congres van, voor en door de leraar willen zijn kunnen een gratis ticket via deze link bestellen. Aanmelden kan voor één of beide dagen.

Informatie Lerarencongres 2017
Datum: 6 en 7 oktober 2017
Locatie: ROC Midden Nederland te Amersfoort

 

Volgende artikelVandaag werken aan het onderwijs van morgen? Doe mee!
Vorige artikelCKV verdiept: nascholingscursus voor docenten kunstvakken