Kantonrechter Eindhoven: ‘Zwangerschap in alle vakanties compenseren’

Leraren in het voortgezet onderwijs die zwangerschapsverlof hebben in de voorjaarsvakantie, herfstvakantie of kerstvakantie moeten hun vakantiedagen op een ander moment gecompenseerd krijgen. Dat heeft de kantonrechter in Eindhoven beslist in een rechtszaak die was aangespannen door de KVLO (ook een vakvereniging die net als VONKC deel uitmaakt van de FvOv) en de AOb gezamenlijk.

In de cao vo is al opgenomen dat zwangere werkneemsters tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof de vakantiedagen krijgen gecompenseerd voor de zomervakantie.

‘Bij de andere vakanties in het voortgezet onderwijs waren de regels niet altijd even duidelijk, zegt advocaat Sandra Roelofsen van de KVLO’. ‘Ons standpunt is in elk geval dat er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen compensatie in de zomervakantie en compensatie in de andere vakanties. Waar zou je dat onderscheid op moeten baseren? Verder blijkt uit Europese jurisprudentie dat zwangerschaps- en bevallingsverlof niet kan samenvallen met welke vakantie dan ook.’

De kantonrechter oordeelde dat zwangere werkneemsters, per saldo, niet minder vrije tijd mogen overhouden dan hun collega’s die geen zwangerschaps- of bevallingsverlof genieten.

Op grond van de uitspraak van de kantonrechter kunnen werkneemsters hun werkgever vragen om zwangerschaps- en bevallingsverlof dat samenvalt met een schoolvakantie te compenseren. ‘Het is een uitspraak van de kantonrechter’, waarschuwt Roelofsen. ‘Dus de werkgever kan nog in hoger beroep gaan. Maar vooralsnog zijn wij tevreden.’

Volgende artikelBen jij goed in het stellen van de juiste examenvragen voor dans vmbo?
Vorige artikelProfessioneel statuut & zeggenschap als leraar op jouw school!