Kick-off’s examens beeldende vakken 2014

Najaar 2013: VONKC organiseerde de kick-off’s voor de examens van 2014. Voor vmbo werd de kick-off gehouden op woensdag 11 december 2013. Het thema voor het examen vmbo is: ROEM.

Op het programma stonden:

  • drie sprekers die een nader licht wierpen op het  examenthema dat centraal staat dit schooljaar;
  • een paar vertellingen over good practice door collega’s uit de examenklassen;
  • mededelingen van het College voor Examens en/of Cito;
  • natuurlijk ruimen we tijd in om ervaringen uit te wisselen, samen te brainstormen en te eten.


Onze sprekers waren:

  • Evert van Uitert was emeritus hoogleraar geschiedenis van de moderne kunst aan de UvA, en gaf in het Boymans van Beuningen in 2010 een lezing over: De roem, in het bijzonder van de moderne kunstenaar. Na middelbare school Opleiding tot tekenleraar in Amsterdam, Akte MO-A 1957, akte MO-B 1960. Gaf tekenles aan het Instituut Gooiland in Bussum (ULO) 1959-60; Cartesius Lyceum Amsterdam 1960-61;.Opl. Tekenleraren Amsterdam, tekenen en kunstgeschiedenis (dag- en avond) 1962 t/m 1968. Academie van Bouwkunst in Arnhem 1967-1980. Studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Schreef voor kranten (Utrechts Nieuwsblad, NRC/Handelsblad), het weekblad Vrij Nederland, het maandblad De Gids en wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke artikelen.
  • Veerle de Jong is docente tekenen en handvaardigheid op VMBO school Pascal Zuid, waar zij lesgeeft aan lwoo-klassen. Daarnaast volgt zij op dit moment een traineeship op de educatie afdeling van het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’ ontwikkelde zij een programma voor VMBO leerlingen.
  • Valentijn Rambonnet werkt als museumdocent bij het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum. Voor het Expertisecentrum Kunsttheorie gaf hij trainingen over museumdidactiek en hij gaf eerder lessen Kunst Algemeen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in hoe leren in het museum kan bijdragen aan de dagelijkse lespraktijk in de klas en andersom.
  • Esther Feteris is 9 jaar docent aan het Meridiaan College ’t Hooghe Landt in Amersfoort. In al die jaren is ze verbonden aan het Mavo-team en geeft dan ook o.a. les van klas 1 in het vmbo t/m klas 4, het eindexamenjaar en is verantwoordelijk voor het programma van deze stroming. Zolang het examen vmbo kunstvakken 2 bestaat is zij direct of indirect betrokken geweest bij dit examen. Tijdens haar studiejaren heeft ze stage gelopen bij de Citogroep en heeft toen onderzoek gedaan naar de manier van vraagstelling in het examen. In de jaren dat ze werkt heeft ze zelf het examen afgenomen en meegedaan aan verschillende onderzoeken van de Citogroep rondom het VMBO examen. Tijdens de kick-off wil ze graag haar ervaringen om dit examen voor de leerlingen tot een succes te maken delen.
  • Martine Kamstra is docent tekenen op het Erfgooiers College te Huizen, werkt daar nu bijna veertien jaar en heeft in 2005 met een collega het examen voor Mavo opgezet. Sinds 2006 is het op de mavo ook eindexamenvak. Ze geeft les in alle leerjaren en niveaus. Ze heeft haar opleiding genoten aan Academie Minerva te Groningen en houdt ervan om mensen vaardigheden te leren: zeilles gegeven aan volwassenen, scoutsleiding geweest, nu docentenbegeleider met behulp van video (SVIB).
Volgende artikelKick-off’s examens beeldende vakken 2014
Vorige artikelPabo-studiedag